Eenmaal volwassen kun je behoorlijk vastlopen in overtuigingen die je in je kindertijd hebt aangenomen. Het mooie van volwassen zijn is dat al die overtuigingen nader kunt onderzoeken en bekijken welke waar zijn en welke niet.

Als ‘groot mens’ kun je dus behoorlijk vastlopen in ‘kinderlijke’ overtuigingen. Als kind maak je situaties mee waar je bepaalde overtuigingen aan overhoudt. Bijv. als je ouder (emotioneel) niet beschikbaar voor je was kun je als kind makkelijk de overtuiging aannemen dat jij de aandacht van je ouder(s) niet waard bent. Je hebt immers nog niet de skills om zaken in context te zien. En als je ouders jou geen aandacht geven dan ligt dat aan jou, niet aan de ouder waarvan je afhankelijk bent. Dus als jij als kind overtuigd bent dat je ‘het niet waard bent’, omdat je ouders je ‘het niet waard vonden om aandacht aan te schenken’ kun je je hele leven hard op zoek zijn naar een manier om ‘wel waard te zijn’. Wat je nooit gaat lukken! Je zal dit buiten jezelf zoeken, want je hebt van je ouders niet meegekregen dat je goed bent zoals je bent. Je weet dus van binnen niet dat je al lang ”waard” bent. Dat je goed bent zoals je bent.

Als volwassene kun je natuurlijk de verantwoordelijkheid nemen om al die dingen, al die overtuigingen eens nader te onderzoeken. Dus niet meer zomaar aannemen wat er in je jeugd gezegd of aangeleerd is, maar je overtuigingen eens goed bekijken of deze wel eigenlijk juist zijn.

Start met (los)laten

Het ‘mooie’ is dat je zelf degene bent die, in jouw brein, deze overtuigingen (patronen) hebt vastgelegd. Jij kunt ze dan ook weer loslaten! Je hebt de mogelijkheid om die overtuigingen los te laten. Daarvoor is het wel nodig te weten hoe jij die overtuigingen vastgelegd hebt en vasthoudt.

Je kunt je meer bewust worden van je weerstand, want deze weerstand ondermijnt je vrijheid. Heb compassie met jezelf, heb compassie met dat kleine beschadigde kind in jezelf en veroordeel jezelf niet langer.

Word bewust en kom in actie, start met accepteren, loslaten en doe dit met liefde en geduld voor jezelf. Vind je eigen vrijheid!