De dynamiek tussen moeders en dochters is wel vaker ingewikkeld. Echter de dynamiek tussen een verborgen narcistische moeder en haar dochter is simpelweg vernietigend voor de dochter. En dat is ook precies ‘de bedoeling’ van de narcistische moeder. Controle hebben en houden over haar dochter is voor deze moeders van levensbelang. En om de controle te houden zal mama er vooral voor zorgen dat de dochter geen eigen ik, geen ‘zelf’ kan ontwikkelen.

Ik schrijf deze blog als ‘dochter van’ en ik richt me dan ook op de dochter’s van.

Verborgen of heimelijk narcisme uit zich vaak in passief/agressief of indirect gedrag en is anders van wat mensen voor zich zien als het woord narcisme valt. Mensen met eigenschappen van verborgen narcisme lijken vaak verlegen, bescheiden of heel sensitief, maar deze ogenschijnlijke opofferingsgezindheid maskeert vaak gedachten van grootsheid en een intern gevoel van superioriteit, zich beter voelen dan een ander. Deze vorm van narcisme is subtiel en veel minder makkelijk te herkennen.

Een moeder met de eigenschappen van een verborgen narcist komt zeer zelfopofferend over. Alles wat ze doet is in het belang van haar kinderen. Aan de buitenkant zie je een moeder die zeer betrokken en heel zorgzaam naar haar kinderen is. “Mama staat altijd klaar voor haar kinderen. Niets is teveel, ze helpt ze met alles.” Klinkt te goed om waar te zijn toch? Nou, dat is het ook…..

Mama ‘helpt’ met werkelijk alles, dus ook ongevraagd en/of tegen de wens van haar dochter in..……eigenlijk is het de dochter niet toegestaan om zelf beslissingen te nemen. En de dochter kan grenzen aangeven, maar daar heeft mama geen boodschap aan, ook niet als de dochter volwassen is en een eigen leven heeft. De buitenwereld ziet een liefhebbende moeder, maar als je goed kijkt dan zie je dat de ogenschijnlijke hechtheid in deze moeder-dochter relatie de werkelijke situatie maskeert. Mama maakt met alles de dienst uit! Mama ‘hangt’ aan haar dochter op een manier die voor beiden ongezond is. De behoeften van de moeder, en niet de dochter; het kind, zijn het belangrijkste in deze relatie. Mama’s behoeften, emoties, ziektes en dingen die ze meemaakt zijn altijd belangrijker en erger dan wat zich in het leven van de dochter voordoet. Altijd! Of de dochter nu 2 jaar oud is, of 8, 14, 26 of 40!

De vernietigende impact

Als de moeder-dochter relatie beïnvloedt is door het verborgen narcisme van de moeder is de impact op het leven van de dochter enorm. Een narcistische moeder zal het opgroeien van haar dochter als een bedreiging zien. De moeder kan er niet mee omgaan dat haar dochter zelfstandiger wordt en haar eigen beslissingen gaat nemen. En mama zal manipuleren, kleineren, trianguleren, liegen, verdraaien en gaslighten en nog veel meer om de dochter onder controle te houden. En dit start al op heel jonge leeftijd van de dochter, misschien zelfs wel vanaf onze geboorte en gaat door tot we volwassen vrouwen met een eigen gezin zijn. Dit is ook gelijk de reden waarom veel dochters al ver in de volwassenheid zijn voordat we ons bewust worden. We weten niet beter!

De belangen van mama staan altijd op de eerste plaats. Daarmee maakt mama het immens moeilijk voor de dochter om haar ‘zelf’ te ontwikkelen. En daar ligt mama geen moment wakker van. Alles wat haar doel dient is prima. Mama is de belangrijkste en dat zal de dochter geen moment vergeten! Daar zorgt mama wel voor. Wat we al van heel jongs af aan weten: “Als mama niet blij is, dan is niemand blij!” En als mama niet blij is dan weet de dochter dat door een bepaalde blik, de tone of voice of zelfs de manier van ademhalen van mama. Heel subtiele signalen die een ander niet eens opmerkt.

Dochters van deze moeders zitten vaak gevangen in de rol van de ‘goede dochter’ en zijn vooral druk met het voldoen aan verwachtingen van anderen zonder dat de dochters zichzelf hiervan bewust zijn. Ze zijn druk met het vullen van de leegte binnenin die door mama is ontstaan. Deze leegte is de plek die gevuld had moeten zijn met liefde; moederliefde, maar ook zelfliefde. En wij dochters zoeken dit buiten onszelf. En als we niet bewust worden blijven we dit de rest van ons leven buiten onszelf zoeken. Een kansloze zoektocht die veel verdriet en eenzaamheid op zal leveren.

Dochters hebben vaak geen idee van wat er aan de hand is en ze weten niet dat de dynamiek tussen haar en mama een groot, levenslang en negatief effect op haar heeft.

Wij, dochters van, zijn goed geconditioneerd!

PS. Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat we kunnen helen. Dat is hard werken, maar o zo de moeite waard! Vind je ‘zelf’ en je eigen vrijheid! En als je wilt weten of ik je daarbij kan helpen neem dan zeker contact met me op.