Over Mij

Even Voorstellen

Mijn naam is Sonja de Graaf, geboren in 1970 te Maarssen. En ik woon met veel plezier in Vianen.

Voordat ik begon met coachen was ik secretaresse (voor directies en besturen), officemanager of PA. Werk dat gericht is op het ondersteunen van mensen. Maar ik wilde meer! Ik wilde werken met mensen op een manier die echt verschil kan maken in iemands leven. Mensen helpen ontdekken welke mogelijkheden zij in zich hebben. Uiteindelijk besloot ik mezelf, na een moeilijke periode in mijn leven, om te scholen tot coach.

Ik ben opgegroeid in een gezin met emotioneel niet-beschikbare ouders. Dat besef je als kind natuurlijk niet. Je past je op alle mogelijke manieren aan en je neemt onbewust ‘de zorg’ voor je ouders op je (het systeem moet immers in balans blijven). Dit heeft tot gevolg gehad dat ik een kind werd dat niemand tot last was en voor iedereen klaar stond. Ik deed altijd braaf wat me opgedragen werd. Ik werd ‘onzichtbaar en dienstbaar’ en heb dat tot ver in mijn volwassenheid volgehouden. Dat ging natuurlijk ten koste van mijn ‘zelf’. Toen ik moeder van 2 prachtige mannen werd kwam steeds duidelijker naar voren dat ik veel gemist had. Dat ik leefde met een ‘gat in mijn ziel’, maar niet precies wist wat dat gat dan was, want ja … ik wist niet beter.

Het welbekende ‘mannetje met de hamer’ heeft me altijd rustig gevolgd en een paar jaar geleden haalde hij me in. En in één klap werd duidelijk dat de overlevingsstrategieën die ik als kind ontwikkeld heb niet langer werkte, dat ik in het hier en nu een modus moest vinden waarin ik het verleden kon zien voor wat het was. Dat ik vooral moest gaan leren luisteren naar mijn ‘zelf’ (mijn intuïtie en gevoel), voor mezelf gaan zorgen, grenzen gaan stellen, want zoals ik tot dan toe geleefd had – leven voor anderen – ging gewoon niet meer. Ik was compleet uitgeput en had echt totaal geen idee wie ik was!

Dit alles is de start geweest van een fantastische reis. Dat voelde op dat moment echt niet zo! Het was knetterhard werken, het was zwaar, maar het bracht ook veel mooie dingen. Mijn creativiteit die in alle hevigheid naar boven kwam en er echt uit moest was het begin. Dit is zo helend geweest, dat ik een opleiding tot Therapeutic Art Life Coach heb gevolgd.

Daarna heb ik de opleiding tot Mindfulness & Compassie Coach gevolgd bij de Academie voor Leven. De inzichten die ik hier kreeg, vooral bewust worden van de patronen van waaruit ik handelde, maakt dat ik nu steeds vaker keuzes kan maken vanuit vrijheid en niet langer vanuit de automatische piloot. En deze keuzevrijheid brengt rust en vrijheid.

Vervolgens ben ik bij de Academie de opleiding gaan volgen om MBSR trainingen (Mindfulness & Compassie) te kunnen geven. En heb ik hier de opleidingen Systemisch Coachen (opstellingen) en Acceptance & Commitment Therapy (ACT) gevolgd. Op dit moment volg ik de opleiding Intuïtief Systemisch Coachen bij Hylke Bonnema. En in de 2e helft van dit jaar start ik nog de opleiding tot Stoppen met Roken-Coach/Trainer.

Mezelf blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel, is vanzelfsprekend. Het is niet de eindbestemming, maar de reis ernaar toe die ertoe doet! 

Mijn Visie

Het leven is een stuk eenvoudiger als je jezelf kunt zijn. En daarbij is essentieel dat je kunt accepteren dat leuke dingen onderdeel van het leven zijn, maar pijnlijke dingen er net zo goed bij horen. Dan kun je leven vanuit je eigen kern met acceptatie van alle leuke en vervelende situaties, eigenschappen en emoties die daarbij horen. Pas dan kun je jezelf laten zien en ook echt gezien worden. 

We hebben allemaal onze eigen unieke plek in de wereld. Ieder mens verdiend het om gezien en gehoord te worden, om te groeien en bloeien! 

Ik coach intuïtief en kan diverse behandelmogelijkheden aanbieden. Belangrijkste vind ik dat je bij het coachen veiligheid ervaart en weet dat je gezien wordt. Als je voor coaching bij mij komt reis ik een stukje mee met jouw reis en vinden we samen de juiste vorm om voor jou het beste uit de coaching te halen.

Ik heb op een woensdag ochtend therapeutische art coaching gedaan bij Sonja. Sonja is een hele fijne gesprekspartner. We hebben hele fijne gesprekken gehad deze ochtend. Er zijn een paar dingen heel helder geworden. Ik vond het heerlijk om creatief bezig te zijn. Ik kan het echt aanraden! 

Linda

Dankzij je inzichten en hulp heb ik geleerd anders naar dingen te kijken. Ook heb ik meer dingen ondernomen. Jij hebt me weer wat energie gegeven. Dat had ik echt nodig. Ik kan weer genieten van kleine dingen en voel me minder schuldig als ik even geen zin heb iets te doen. Ik kan het laten gebeuren. Dank je wel voor je positieve energie mooi mens!

Tosca

Met coaching merk je vaak pas na een tijdje wat je er aan gehad hebt, en wat jouw coaching betreft heb ik nog steeds heel veel profijt hiervan. Mensen om me heen vinden mij rustiger en zien mij als een voorbeeld van iemand die het roer heeft omgegooid. Dank je wel.

Patricia

Je bent een fijn mens en coach. Ik voelde me op mijn gemak omdat je begripvol en menselijk bent. Na de gesprekken had ik weer de positiviteit die ik nodig had om met goede moed verder te gaan. Mocht je op zoek zijn naar een coach voor een duwtje in de goede richting, dan raad ik je zeker aan!

Daniëlle

Dank je wel voor de veiligheid en je openheid die je me geboden hebt. Dankzij de spiegel die je me voor hield en je manier om tot de kern door te dringen heb ik echt grote stappen kunnen maken in mijn proces. 

Erna

Sonja kwam precies op het juiste moment. Door haar directe aanpak moest ik mezelf goed in de ogen kijken en zag ik welke stappen er te nemen waren. Inmiddels heeft het doorploeteren plaats gemaakt voor lekker aan het werk zijn. Ik zit weer zo lekker in mijn vel. 

Marijn

Stel Je Vraag

Wil je weten of coaching ook iets voor jou is of weet je niet zeker of je bij een coach aan het juiste adres bent? Neem gerust contact op, dan kijken wij er samen naar.