De wijze waarop onze ouders met ons omgaan vanaf onze geboorte is van grote invloed op hoe we in ons verdere leven relaties aangaan. De manier waarop we als baby en kind leerde hechten en hoe er met onze gevoelens en behoeften omgegaan werd is bepalend voor onze hechtingsstijl. Een onveilige hechting vormt de basis voor codependentie.
We zijn ons over het algemeen niet bewust van onze hechtingsstijl. Dit vindt plaats in je onderbewustzijn. Door je bewust te worden van jouw hechtingsstijl ga je patronen herkennen en kun je bewust andere keuzes maken. En bij andere keuzes horen andere resultaten.
Er zijn 4 verschillende typen van hechting te onderscheiden.
1. Veilige hechting
Een veilige hechting kenmerkt zich door weinig angst en weinig vermijding. Er is vertrouwen in anderen, er is vertrouwen in het zelf, er is ruimte voor eigen emoties en je bent niet bang deze ook te tonen.
In relationele sfeer ervaar je een gevoel van eigenwaarde. Je vindt het fijn bij iemand te zijn en je kunt ook goed alleen zijn. Er is geen angst voor intimiteit. Zelfstandigheid en afhankelijkheid zijn in balans. Je hebt weinig angsten en problemen in én met relaties.
En dan zijn er 3 onveilige hechtingsstijlen. Hier is disbalans tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid. En deze disbalans geeft hechtingsproblemen.
2. Angstige hechtingsstijl (verlatingsangst)
Als je inconsistente ouders had die niet konden voldoen aan jouw behoeftes, de ene keer hadden ze wel aandacht voor je en de andere keer niet, dan kun je een angstige hechtingsstijl ontwikkelen. Je groeit op in altijd aanwezige onzekerheid.
De angstige (ook wel gepreoccupeerde stijl) kenmerkt zich door veel angst, onzekerheid en weinig vermijding. Je neigt naar een symbiotische relatie en wil je liefst aan de ander vastklampen.
Je ervaart veel zorgen en zorgelijke gedachten. Je hebt weinig vertrouwen in je zelf, weinig eigenwaarde en probeert deze leegte te vullen door een overdreven behoefte aan bevestiging van buitenaf.
De balans is doorgeslagen naar de afhankelijke kant.
Met een angstige hechtingsstijl ben je onzeker over jezelf, over je partner en je hebt last van verlatingsangst. Je bent snel jaloers. Je gedraagt je claimend en wil steeds horen dat de ander van je houdt en dat jij belangrijk bent voor je partner. Je hebt een enorme controledrang. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met veel emoties
3. Vermijdende hechtingsstijl (bindingsangst)
Wanneer je niet op de liefde en steun van je ouders kon rekenen, en je hier heel vaak in teleurgesteld werd, kun je ook een vermijdende hechtingsstijl ontwikkelen. Je hebt geleerd dat je je beter niet te veel aan iemand kunt hechten omdat het alleen maar teleurstelling oplevert. Je zou wel graag een relatie willen, maar je vermijd dit omdat je bang bent dat dit alleen maar pijn en/of teleurstelling zal opleveren. Jij kunt het allemaal wel alleen. De balans slaat door naar de onafhankelijke kant.
Als je vermijdend gehecht bent, houd je anderen op veilige afstand en vermijd je werkelijke verbinding. Zo lang je alleen bent gaat het prima. De problemen beginnen als je een relatie hebt en als je partner behoefte heeft aan nabijheid. Dan wil je het liefst vluchten. Je verzint voor jezelf excuses waarom je partner het toch niet is voor je. Je houdt je partner op afstand omdat dit veilig voelt.
4. Angstig vermijdende hechtingsstijl (verlatings- en bindingsangst)
De angstig vermijdende stijl wordt gekenmerkt door angst, onzekerheid en veel vermijding.
Je voelt je onzeker over je zelf. Dit maakt je inconsistent, angstig en verward. In (intieme) relaties zoek je bevestiging buiten je zelf. Je hebt bevestiging nodig voor validatie van je zelf, voor je eigenwaarde. Tegelijkertijd heb je negatieve verwachtingen van de ander waardoor je de verbinding mijdt. Deze tegenstrijdigheden leveren een lastige situatie op. Dit is een combinatie van bindingsangst en verlatingsangst. In de praktijk zie je dan een patroon van aantrekken en afstoten. De welbekende knipperlichtrelaties.
Tegenpolen
Partners met onveilige hechtingsstijlen trekken elkaar vaak aan. Een partner met een angstige hechtingsstijl zal sneller aangetrokken worden tot iemand met een vermijdende hechtingsstijl en andersom. Tegenpolen trekken elkaar aan. Als je onveilig gehecht bent dan is iemand met een veilige hechting vaak ‘saai en niet interessant’. Voor mensen met een onveilige hechting is chaos normaal.
Een relatie tussen 2 onveilig gehechte personen is bijna altijd problematisch. Bij een combinatie van angstige en vermijdende hechting, krijgt de persoon die angstig gehecht is, emotioneel nooit wat zij/hij nodig heeft. En de persoon met de vermijdende hechting voelt zich steeds overweldigd en blijft zich terugtrekken. Wat de pijn triggert bij de angstig gehechte persoon. Allebei deze personen worden in hun oude kind patronen en oude pijn getriggerd. De angstig gehechte persoon voelt zich niet gewaardeerd en niet geliefd en de vermijdende persoon bevestigt haar of zijn overtuiging dat relaties overweldigend en teleurstellend zijn en dat zij of hij beter af is alleen.
Sensitiviteit en responsiviteit
Wat nodig is voor gezonde hechting, is sensitiviteit en responsiviteit van de ouders. Een sensitieve reactie betekent dat de signalen van het kind gezien worden, dat deze begrepen (sensitiviteit) worden en dat er snel en adequaat op gereageerd wordt (responsiviteit). Je kunnen inleven in het gevoel van het kind en reageren op een responsieve manier. Een emotie mag er zijn bij het kind en stel het kind daarin gerust.
Een sensitieve en responsieve reactie geeft een goede sociaal-emotionele ondersteuning. Insensitiviteit en weinig responsiviteit daarentegen uiten zich door onverschilligheid en weinig interesse of juist straffend en weinig rekening houdend gedrag met het gevoel van het kind. Als het kind een ongeïnteresseerde reactie krijgt ervaart het een gevoel van er niet toe doen, zijn/haar emoties zijn niet belangrijk. Je mag je ouder niet storen bij bezigheden met jouw onbelangrijke emoties. En dus zal het kind emoties uiteindelijk niet meer uiten. Als kinderen vaak op deze manier benaderd worden is dat tekenend voor de manier waarop ze hun ouders vertrouwen en voor de manier waarop ze met leeftijdsgenootjes omgaan.
Veilige binding
Wanneer je op structurele basis een responsieve reactie moet missen, is het moeilijk om een veilige band te krijgen met je ouders. En als je ouders niet veilig zijn dan is de band met jezelf en met de rest van de wereld op zijn minst getroebleerd. Voor die veilige band is het nodig dat een kind ervaart dat zijn ouders er voor hem zijn, dat hij om hulp kan vragen als hij dat nodig vindt. Voor kinderen die dit niet ervaren wordt het ook moeilijker om zich goed te kunnen inleven in een ander. Zij leren immers dat ze niet op hun gevoel mogen vertrouwen. En als je niet op je eigen gevoel mag vertrouwen, is de kans niet groot dat je wel het gevoel van anderen leert vertrouwen.
Effecten van een onveilige hechting
Hechtingsproblemen hebben grote nadelige gevolgen. In de eerste plaats voor de persoon zelf. Als je als kind geen veilige hechting hebt ervaren, heeft dat invloed op de veerkracht, op het verwerven en houden van sociale steun, op het goed kunnen reguleren van emoties, op hoe stevig de basis van vertrouwen is. Kinderen en volwassenen met hechtingsproblemen hebben een grotere kans op psychiatrische aandoeningen, zoals depressies, verslavingen, angststoornissen, eetproblemen, etc. Maar ook ernstige gedragsproblemen en crimineel gedrag. In gevangenissen vind je veel grotere percentages mensen met een hechtingsproblematiek dan in de gewone maatschappij.
Kinderen met hechtingsproblemen
De hechtingsstijl waarmee je zelf bent grootgebracht, zie je vaak terug in je eigen kinderen! Blijkbaar wordt er in de eerste periode van iemands leven haast onuitwisbaar ingeprent ‘hoe mensen met elkaar omgaan’.
En een betere reden om met jezelf aan het werk te gaan om je eigen hechtingssystematiek eens onder de loep te nemen is er niet. Jij kunt ervoor zorgen dat jouw kinderen een betere basis krijgen dan je zelf hebt gehad.
PS. Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat we kunnen helen. Dat is hard werken, maar o zo de moeite waard! Vind je ‘zelf’ en je eigen vrijheid! En als je wilt weten of ik je daarbij kan helpen neem dan zeker contact met me op.
Welke hechtingsstijl heb ik als kind zijnde geen band met biologische vader wel heel erg met moeders me vader wilde het huis in de fik steken toen ik 7 jaar was met ons allemaal erin 3 kinderen en me ma die heeft gevochten als een tijger er was in die tijd waar we woonden een taxi standplaats die hebben toen me ouders op het balkon stonden heeft mijn ma geschreeuwd bel de politie we zijn toen naar me tante gegaan hebben daar geslapen ik weet niet precies meer of we de volgende dag al weer terug zijn gegaan me vader was gelukkig weg toen konden we echt gewoon kinderen zijn want hij had een hekel aan herrie in de tussentijd heeft mijn moeder 2 korte relaties gehad die niet makkelijk waren zeker de 2de niet als ik iets niet luste moest ik het toch eten en binnen 10 tellen me mond leeg hebben zoniet kreeg ik op me komt een pak slaag hij had een jongere broer die ineens s’nachts binnen was en mij wou betasten het enigste wat ik me kan herinneren is dat hij me slip omhoog tilde en zei dat ik een mooie poes had meer weet ik niet denk een Blackout de volgende dag zat ik met me broertjes te praten of hun iets hadden gemerkt me moeder vond het raar dat ik zat te smoezen riep me bij haar en vroeg wat er aan de hand was heb het met moeite vertelt moest gelijk naar de politie om het te vertellen wat niet makkelijk was omdat er toen nog geen vrouwen waren het was een oudere man tegen wie ik moest praten me moeders vriend heeft zijn broertje een pak slaag gegeven wat flink erg heftig is geweest ik was in me tienerjaren laat met jongens op me 14 pas leren tongen en op me 17 pas voor het eerst sex daarna ben ik losgeslagen elk weekend had ik wel sex maar pas op me 18de een vaste relatie die maar kort duurde omdat ik erg verlegen was toen op me 19de een andere relatie met wie ik ben gaan samenwonen dat heeft 1.5 jaar geduurd daarna maar korte relaties van een maand of 4/5 de laatste relatie heeft me gewoon gebruikt ben daar mee gestopt toen ik daar achter kwam toen geen vertrouwen meer in jongens op me 22ste ben ik pep en xtc gaan gebruiken waardoor ik me zekerder voelde maar geen interesse in jongens na een tijd binnen een jaar gestopt uit me eigen toen leerde ik via een vriend een jongen kennen waar ik hopeloos verliefd op raakte maar de slechte keus van me leven vernederingen stelen slaan toch bijna 5 samen geweest achteraf bleken we allebei de zelfde stoornis te hebben borderline persoonlijkheidsstoornis toen toch 2x zwanger geweest 1ste kind doodgeboren zware klap weer aan de drugs en alcohol 10mnd later wat niet de planning was zwanger wat ik niet wist in het begin in de 1ste 4 weken nog alles gedaan wat ik al deed totdat ik in de gaten kreeg van dat ik zwanger was ben ik gelijk gestopt maar ben me altijd schuldig blijven voelen omdat het niet hoort na met hem gebroken te hebben toen onze dochter ongeveer 5.5 mnd oud was bleef hij me maar lastig vallen en mishandelen en bedreigen ook dat hij het in de fik wou steken waar ik woonde met ons kind was zo moe moe sliep weinig at weinig zwaar gestrest oververmoeid toen maar weer aan de pep om voor me dochter en dieren en huishouden te zorgen omdat ik bang was dat ze haar van me af zouden pakken vanwege verwaarlozing van alles heb in 2000 weer een relatie gekregen maar die was hetzelfde maar bleek achteraf ook dingen bij me dochter gedaan die niet hoorde ik voelde dat er iets niet klopte maar hoe vaak ik ook aan me dochter vroeg vertel me wat er is want ik weet dat het met hem te maken heeft maar ze vertelde me niks ik wou dat ze dat wel had gedaan had hem met een stuk van een keu verrot geslagen weer een schuld gevoel dat ik me dochter daar niet tegen had kunnen beschermen paar jaar daarna een man leren kennen die ik al vaag kon van toen ik bij mijn ouders ben gaan wonen toen me dochter een maand of 9 was daar een relatie mee opgebouwd na 4 jaar getrouwd toen veranderde hij vanwege een burnout en nooit meer de oude is geworden toen 7 jaar geleden belde hij me op of ik het goed vond dat hij een Pools vrouwtje mee kon nemen voor de kerst omdat ze geen geld had om naar Polen te gaan voor haar familie en ik ben zo van hoe meer zielen hoe meer vreugd binnen een uur dat ze er was merkte iedereen en ikzelf ook dat er iets speelde tussen hun toen zijn de problemen begonnen op den duur vroeg hij of wij een vrije relatie hadden hadden ik vroeg wat bedoel je wil je soms een open relatie toen zei hij ja dat kunnen we proberen ik zei daar is geen proberen aan eenmaal daar aan beginnen is moeilijk terug te draaien en aangezien hij al jaren niet meer aan mijn behoeften kon voldoen was dat een voordeel voor mij maar hij was voor het eerst in zijn leven verliefd ik heb dagelijks te maken gehad dat ze zaten te skypen toen het over was moest ik ook nog eens zijn liefdesverdriet aanhoren en hij had haar ook nog eens een weekend meegenomen en steeds met haar op pad en ik zat maar thuis op een zondag na het avondeten zegt hij zullen we gaan wandelen ik zeg ja fijn en hij zei keihard o dacht dat je op de bank bleef zitten dat was een dolk in mijn hart nu kan ik al jaren geen gevoelens meer van mannen krijgen ze zijn voor mij een gebruiksvoorwerp of het nou om seks gaat of dingen die ik zelf niet meer kan in welke categorie val ik